Колоритен народен празник започна тази сутрин в Grand Mall - ХІV

...
Колоритен народен празник започна тази сутрин в Grand Mall - ХІV
Коментари Харесай

Колоритен народен празник започна във Варна

Колоритен национален празник стартира тази заран в Grand Mall - ХІV Национален музикален фестивал " Фолклорен изгрев “. Певци, танцьори и музиканти от цялата страна ще се състезават за премиите на пролетното издание на обичания на младите реализатори фестивал до неделя. Популярният водещ фолклористът доцент доктор Венцислав Димов предложения участниците на сцената с думите: " От тук стартира изгревът, от тук стартира България! “. 14-ото издание на " Фолклорен изгрев “ е под патронажа на кмета на регион Младост във Варна Христо Христов.

Участници и аудитория приветстваха автворитетното жури с ръководител акад. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално и танцово изкуство (АМТИИ) - Пловдив. В журито са още уважаваните проф. доктор Тодор Киров – декан на катедра " Музикален фолклор “ в АМТИИ-Пловдив, маестра Ваня Монева – продуцент " Фолклорна музика “ в БНР и диригент на хор " Космическите гласове на България “, и маестро Димитър Христов – диригент на Оркестъра за национална музика на Националното радио, доктор Данислав Кехайов - национален артист и диригент на Анамбъл " Пирин “ - Благоевград. В журито е и обичаният артист Ивайло Герасимов и Димитричка Кателиева – допреди няколко години дълготраен ръководител на Дружеството на хореографите във Варна.

Организаторът на фестивала Марин Маринов благодари на патрона Христо Христов за трайното отношение към фолклорните събития в Район Младост, специфична признателност насочи и към зам.-кмета на града Коста Базитов, който е ценител на българската национална традиция. Марин Маринов благодари за отличните условия, предоставени от домакина.

В послание към участници, жури и аудитория зам.-кметът Коста Базитов показа, че за него е голямо наслаждение да бъде с тях на откриването на форума, пожела попътен вятър и 7 фута под кила на фолклорния празник на територията на Варна. Той акцентира, че възвръщането към изконните благодетели на българите е радваща наклонност и поздрави Марин Маринов за приноса на фестивала. Коста Базитов сервира поздрави от името на кмета на града Иван Портних и заключи, че Варна е отворена за културни прояви, а това, което Копривщица изостави, в този момент продължава във Варна.

Патронът на събитието - кметът на Район Младост Христо Христов откри публично 14-то следващо издание на " Фолклорен изгрев “ и изрече благодарности на Grand Mall в лицето на шефа Иво Генов, на Марин Маринов и Община Варна, на уважаваното жури и пожела триумф на всички участници, които оказват помощ за развиването и запазването на фолклора.

" Славейче пее на калинчица, мамо, на калинчица, мамо, на тополчица “ – с тази красива ария се качиха на сцената първите участници – Детски отбор от СУХНИ " Константин Преславски “ Варна с ръководители Петя Драгнева и Венелин Мутафчиев.

" Фолклорен изгрев “ е фестивал със спортен темперамент за реализатори от разнообразни възрасти – включват се и най-малките - деца от 3-годишна възраст, и възпитаници от школи в читалища, частни студиа, детски комплекси, професионални учебни заведения по фолклор и музика, студенти и самодейци от национални читалища и пенсионерски клубове. Фестивалът на младостта и фолклора ще показа солови реализатори и групи в 6 съществени посоки: вокални реализатори, инструменталисти, стилизиран фолклор, остарели градски песни и шлагери, танцово изкуство, фолклорни ансамбли.

Младите артисти, музиканти и танцьори ще се състезават за медали, плакети, грамоти и доста специфични награди. Неоценима помощ на фестивала за следващ път оказва огромният обожател на фолклора, кметът на регион Младост във Варна Христо Христов. Той е обезпечил три парични награди за фолклорна група, за самостоятелен реализатор и за осъществяване на ария от македонската фолклорна област.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР